maanantai 22. huhtikuuta 2013

Tallinnan vanhakaupunki

Rakastan Tallinnan vanhassa kaupungissa kävelyä. Kävin siellä ensimmäisen kerran miesystäväni kanssa meidän ensimmäisenä kesänä kun aloimme seurustella. Olimme silloin päiväristeilyllä. Enään en suostu päiväristeilylle koska se ei riitä ajallisesti mihinkään Tallinnassa. On niin paljon paikkoja ja asioita joita halun siellä kokea. Saatuamme hotelli huoneen lähdimme kävelemään vanhaan kaupunkiin. Tietysti kävelimme hieman harhaan kun emme katsoneet kartasta reittiä valmiikis. Se ei haitannut. Olihan meillä useamman päivän loma kaupungissa. Ystävällinen rouva neuvoi meille mihin suuntaan pitäisi mennä. Vanhaan kaupunkiin pääsee kahden tornin välistä. Sinne vie muitakin reittejä mutta siitä on hyvä mennä.


Vanhan kaupungin ympärille on rakennettu jykevät muurit jotka suojasivat kaupunkilaisia vihollisten hyökkäyksiltä. Vanhakaupunki muodostuu ylä ja alakaupungista. Yläkaupunki eli toompen mäki kohoaa 50 metrin korkeuteen. Tarina kertoo sen syntyneen siitä  kun Viron kansallissankarin Kelevin leski, nimeltään Linda suri kuollutta aviomiestään. Hän alkoi koota kiviä miehensä hautakummun päälle. Tästä syntyi Toompen mäki. Linda oli asettamassa viimeistä kiveä hautakummulle kun kivi lipesi hänen kädestään. Linda vuodatti kyyneleitä joista syntyi Ulemiste-järvi. Toompen mäellä asuivat kaikki kunnian arvoisat ja rikkaat ihmiset kuten: aateliset, piispat, sekä muut vallanpitäjät. 1600 luvulla syttyi tulipalo joka koetteli Toompen mäen rakennuksia. Tuhoutuneet rakennukset rakennettiin uudelleen. 




Vanhakaupunki on tiheään rakennettu ja siellä on viehättäviä pikkukujia. Rakennukset ovat vanhoja ja upeita. On kuin astuisi Harry Potterin maailmaan. Kaduille voi kuvitella noitia luutineen. Alakaupungissa asuivat kauppiaat ja käsityöläiset. Kaupungissa on pieniä myymälöitä, ravintoloja ja kahviloita. Myös eroticabaarit ovat löytäneet tiensä vanhaan kaupunkiin. Alakaupungissa sijaitsee iso tori joka on nimeltään Raatihuonen tori. Vanhan kaupungin kadut vievät tiensä Raatihuoneen torille. Aikoinaan torilla sijaitsi häpeäpaalu jonne kaupungin pyöveli vei syytetyn koko kaupungin ihmeteltäväksi. Olisiko se hyvä keino vähentää rikollisuutta tänäkin päivänä. Sitä sietää miettiä. Ensikertalainen voisi oppia jotakin. 

Raatihuoneen torilla


Vanhan kaupungin kujia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti