sunnuntai 23. joulukuuta 2012

JOULUSALAATTIA

Olin työkaverini luona kylässä loppu syksystä. Meitä oli neljä naista koolla. Tälläisia vanhenevia naisia, jotka ovat elämää nähneet ja osan lapsista kasvattaneet maailmalle. Meillä on tapana  kokoontua muutaman kerran vuodessa yhteisen pöydän ääreen ja vaihtaa ajatuksia elämästä, työstä, koirista jne. Töissä on usein kiire joten mitä sinulle kuuluu jää kysymättä. Tai jos ehtii kysyä niin vastausta ei ehdi odottaa. Siksi olemme kokeneet hyvänä tavata joskus ajan kanssa ja nauttia hyvästä ruuasta, viinistä ja saunasta. Tuomme jokainen mukanamme jotakin itsetehtyä tai kaupasta ostettua syömistä, ettei emännälle tule liikaa hommia. Viime kertainen emäntä oli tehnyt ihanaa salaattia. Salaatti yllätti minut koska siinä oli selleriä ja minä en ole itse henkilökohtaisesti välittänyt selleristä. Äiti laittoi sitä ruokiin. Maku vaan ei ollut minun suuhun sopiva. Tämä salaatti oli tosi hyvää ja pyysinkin reseptin itselleni. Aiopn tehdä sitä jouluna ja keväällä poikani ylioppilasjuhliin. Haluan jakaa näin joulun aikana salaattiohjeen lukijoideni kanssa. Jospa Antalyassa asuva ystävänikin innostuisi sitä kokeilemaan. Tässä tulee ohje:

Ainekset
10 annosta
4 lehtisellerin vartta
2 hapahkoa omenaa
1 tlk (227 g)ananaspaloja
200 g viinirypäleitä
1/2 dl rouhittuja hassel- tai pekaanipähkinöitä
Kastike
1 dl majoneesia
1 dl kermaviiliä
1-2 rkl ananaslientä
1/2 rkl sinappia
suolaa ja mustapippuria
Tarjoiluvadille
1 ruukku jääsalaattia
Koristeluun
1/2 dl rouhittuja hassel- tai pekaanipähkinöitä
lehtisellerin lehtiä

Vaihe 1
Huuhdo lehtisellerin varret ja leikkaa ne hyvin ohuiksi viipaleiksi. Kuori omenat ja kuutioi ne. Valuta ananaspalat. Halkaise viinirypäleet ja poista siemenet. Pane ainekset kulhoon.
Vaihe 2
Ohenna majoneesi kermaviilillä ja mausta kastike ananasliemellä, sinapilla, suolalla ja mustapippurilla. Kaada kastike salaattiainesten joukkoon ja sekoita varovasti.
Vaihe 3
Levitä huuhdotut salaatinlehdet vadille ja levitä päälle salaattiseos. Koristele valmis salaatti pähkinärouheella ja lehtisellerin lehdillä.'
 
Maku tasaantuu jääkaapissa. Itse en laittanut kastikkeeseen sinappia ollenkaan ja vähensin majoneesin puoleen. Jokainen voi tuunata salaattia mielenssä mukaan.

1 kommentti:

  1. Kiitos salaattiohjeesta, ystavain. Kaikkia aineksia löytyy taalta Antalyasta, joten menee kokeiluun.

    VastaaPoista